Дата и час: 16 Яну 2026, 14:01

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Реализация с Японистика/Китаистика
МнениеПубликувано на: 19 Май 2008, 22:02 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Ами темата казва достатъчно мисля, интересуват ме мнения и факти относно реализацията след завършване на тези две специалности.

Благодаря предварително.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Реализация с Японистика/Китаистика
МнениеПубликувано на: 20 Май 2008, 14:39 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
За китайски... Ами има много работа. На първо място - преподавател в университета (само с магистратура) или в някое СОУ, например 18'то, преводач (симулативен и обикновен), има фирми, които набират хора с китайски за екскурзоводи и ги обучават изцяло за тяхна сметка, има и фирми, които правят бизнес с Китай и им трябва някой да им води кореспонденцията, има бизнесмени, които често ходят до Китай по работа, но не знаят езика и им трябва преводач, като всичките разходи са за сметка на клиента, а освен това ти плащат и заплата. Няма да останеш без работа, ако ще и сервитьор/ка в китайски ресторант да станеш. :P А и не е речено, че трябва да останеш тук в тази мизерна държавица. Ако знаеш още някакъв западен език, преспокойно можеш да си биеш камшика на някъде. Все пак, на запад българският и китайският са редки езици.

За японски, ще трябва колегите от съседната стая да ти кажат. :)

Едит:

Забравих да спомена за възможността да работиш в системата на МВнР, особено ако караш магистратура Международни отношения, Политология и т.н.
А в Симеоново, до колкото знам, ако вече имаш 1 висше, те взимат без изпит, и можеш да станеш някаква по-важна клечка в МВР, от колкото обикновен пешак.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Май 2008, 09:52 
Постоянно присъствие
Аватар

Е той Дон Хорхе е толкова изчерпателен,че то ние японистите просто няма какво да добавим. :D Лично според мен,като че ли все още в чужбина с тези специалности човек може да се реализира значително по-лесно,отколкото в България.А и на нас ни казаха,че почти всички завършили японисти са някъде по света.Предполагам,че и за наште съседи китаистите се отнася това. :wink: Все пак,много ясно,че и тук можеш да си намериш добра работа,но ще ти трябва повече упоритост май май.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Май 2008, 16:31 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 7 пъти.
Малко оф топик, но какво ще кажете за Кореистиката? ^-^

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Май 2008, 19:06 
Постоянно присъствие
Аватар

Vissonia написа:
Малко оф топик, но какво ще кажете за Кореистиката? ^-^

Абе мисля,че положението с всички специалности в ЦИЕК е подобно,ама нека колегите кореисти да изкажат някакво по-експертно мнение. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Май 2008, 19:39 
Proud and Noble Man
Аватар

Канкоку!!! Икитай, икитай!

А корейките... :drunken: :drunken: Само за да се реализира човек с някоя от тях си заслужават 4 години следване :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Май 2008, 10:38 
Sick Satisfaction
Аватар

Благодарил (а): 357 пъти.
И с индологията не е много по-различно :) Нямам търпение да минат още 2 години и да си замина за специализацията в Агра :drunken: :albino:

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2008, 17:59 
От дъжд на вятър
Аватар

От 12-15 постъпили японисти завършват между 6 и 10 души (зависи от годината). В България работа за тях има като:
1. Преподаватели по езика в СУ, 18 СОУ, Техникума "Хенри Форд", ВТУ, 54 СОУ, СОУ "Васил Левски" в Русе; частни школи и други. Заплащането е ниско, work load-ът е огромен.
2. Служители в Посолство на Япония - както се досещате, всяка дипломатическа мисия има ограничен брой служители и не набира служители всяка година.
3. Преводачи във фирма, която има връзки с японска фирма. Броят на тези фирми се брои на пръстите на едната ръка. Аз знам за 3, може би има и повече.
4. Екскурзоводи - тук мненията ще се разделят, но аз смятам работата за доходоносна, макар и трудна. Друг голям минус на екскурзоводството е сезонността й.
5. Преводачи на свободна практика. Както се досещате, тази дейност е по-скоро подходяща за страничен доход.
Нищо чудно, че повече от половината японисти се реализират в чужбина. Особено много добрите от тях.
Близо половината заминават на програма, подобна на следдипломна квалификация за бакалаври/магистри в Япония (кенкю рюгакусей), където учат. Някои остават и за магистратура/докторантура. После се връщат тук и работят нещо, което не е свързано с японски, или си намират работа там. Или заминават за САЩ, Канада или ЕС, където с японски и още поне един западен им е много по-лесно да си намерят или работа, или шанс за допълнително обучение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008, 23:01 
Реалист

Не съм съгласен, че "work load"-ът в школите и СОУ-тата е огромен. Особено в сравнение с другите преподаватели по език, БЕЛ, математика и прочие. А в СОУ-тата, ако не си щатен - което става трудно - имаш само по няколко часа седмично. Огромен е товарът единствено в преподаването в университетите. :wink:
При екскурзоводството номерът е, че е нужна квалификация. Само японист/китаист/арабист/прочие филолог не означава изобщо екскурзовод. Всъщност само филолог не означава нищо. :roll:
Не съм съгласен, че японисти се реализират в ЕС и въобще в друга чужбина освен Япония. По тоя въпрос е добре да има яснота, тъй като често ме питат защо японистите не заминават да бачкат в Европата - ами щото в Европата също си имат добри японисти и не им трябват чужди. Тези, които заминават, едва ли се реализират точно с японски.
Моят съвет е следният: необходима е професионална квалификация - нещо, което никоя филология не е в състояние да даде. Човек трябва да умее да върши нещо - дали ще оправя компютри, дали ще се занимава със счетоводство, дали ще управлява търговски отдел, дали ще ремонтира ВиК тръбите - трябва да се върши нещо по професионално направление. Знаенето на чужд език не е професионална квалификация. Така че независимо дали в България или в Япония, придобиването на подобна специализация в някоя друга сфера е задължителна за всеки японист. И филолог.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2008, 21:18 
От дъжд на вятър
Аватар

Не разбрах в кое СОУ work-load-ът не е огромен?
Освен това аз говоря за японисти, завършили преди 2005 година. Колко от тях (поне от тези, които са научили езика), са се реализирали в България? Имам предвид реално постъпване на работа с прилична заплата.
Когато говоря за ЕС, нямам предвид реализация е ЕС японистика. А реализация в ЕС или САЩ или Япония по принцип. Защото за това с филологията си безкрайно прав. Трудно се наемат хора само с езици за друго, освен за преводачи или офис-експерти. А за екскурзоводството - има курсове към "Балкантурист", общо преди 2 гоини струваха към 500 лв. Препоръчвам ги на тези, които искат да си изкарват през лятото джобни с гид-стване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2008, 22:44 
Реалист

Във всяко СОУ, тъй като хорариумът е незначителен (особено при нещатна бройка, която е по-често срещаната), японският се преподава много по-бавно (отколкото във ВУЗ), а аудиторията е всичко друго, но не и силно мотивирана. :lol: Преподаването в СОУ е същото като преподаването в частните школи, а и двете не са моята представа за тежък work load.
По-интересно ми е тези хора с какво са се реализирали, а не къде. Че не е с японски - то е ясно - ама ми е интересно към какво са се преквалифицирали. Може би всеки към различно нещо. Спасяване поединично.
За останалото съм съгласен. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 07:11 
Постоянно присъствие
Аватар

И кво сега?Бъхтам се като луда четири години и после не се знае дали ще си намеря хубава (разбирайте с добра заплата) работа?! :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 10:56 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Охо, здрасти :mrgreen:
Ще се сетите защо обяснявам на всички да не кандидатстват каквато и да е филология :lol:
Ей, на, онзи ден пак гледах обяви за съпорт - с китайски.
Представяте ли си - бъхташ се 4ри години, пишеш йероглифи като луд, учиш старокитайски (старофренският е отвратителен, представям си старокитайският само :lol: ) и накрая - съпорт, братец, за хилядарка на месец. Аре ако са по-дащни, 1300. И кво - занимаваш се по цял ден с компютърно неграмотни и с нищо по специалността... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 11:31 
Реалист

Какво се оплакваш? Аз ако взимам 1000-1300 на месец, "ще ударя гъзо у тавана", както се казва в онзи вулгарен лаф. Кой ти дава такива пари. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 19:55 
Постоянно присъствие
Аватар

Аз не искам да живея в България,за съжаление може би,а и смятам да уча магистратура.Дано от това шансовете ми се увеличат.Както каза ти,Сашо,в чужбина си имат добри японисти,но на мен това да съм добър японист не ми стига :mrgreen: .Пф,не знам дали разбрахте,но идеята е,че ако уча и подходяща магистратура,това значи,че евентуално може и да си намеря сносна работа,нали?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. [КСК 2013] Японистика, Китаистика и Кореистика

[ Отиди на страница: 1 ... 19, 20, 21 ]

в Кандидатстудентска кампания 2013-2014

Beatle

309

10397

27 Юли 2013, 19:52

sulfric Преглежда последните мнения