Aleksander_Bliss написа:
Малко да актуализирам темата. Първи курс новогръцка филология съм и просто не мога да опиша колко доволен съм от всичко - преподавателите са на супер ниво, колегите са страхотни, възможностите също. Относно това, че всеки ме пита - и са к'во ше праиш с тая филология-учител ли ше ставаш, или преводач, то аз просто ги затапвам като кажа например - не, мога дипломат да стана например. Според мен филологията е невероятна възможност за хората, които мислят иновативно - 1. завършвайки филология НАЙ-МАЛКОТО излизаш с 2 готови професии и можеш да ги практикуваш, пак казвам - най-малкото - съответно учител и преводач. За учителството ще остана без коментар, но наскоро се убедих, че това, че в България преводачите не са оценени, не значи, че в чужбина е така. Например - в Америка преводачите взимат между 80 000 - 200 000 долара годишно!!! Колкото по-рядък езикът, толкова повече възможности. Във Франция например и въобще в по-националистически настроените страни, да знаеш чужд език е голям престиж и голяма възможност. Та във Франция преводачите не само, че са особено добре заплатени, но дават и много често частни уроци, тъй като, както споменах, в националистически настроените страни като Англия, Франция, Италия и т.н. да знаеш език е голяма рядкост.
2. В СУ има и втора специалност. Тук чвек може да прояви голяма иновативност и при правилните комбинации човек може да напредне доста в кариерен план. Лично аз смятам, че въпросната комбинация трябва да е или друга филология, или нещо друго, защото е важна основно магистратурата, не толкова бакалавърът, тъй като той е основополагащ. Минавам на точка 3.
3.Магистратура - Със сигурност препоръчвам да е в чужбина, най-вече в страната, чийто език следваш, например международни отношения да кажем, при такава комбинация човек може да стане наистина дипломат или нещо високо, тъй като да не забравяме, че филологията не е просто гол език, но ти ставаш специалист в даденат астрана, нейните диалекти, култура, обичаи и т.н. Също ако някой иска да стане преводач, което пак ще повторя, никак не е лошо или непрестижно, може да пишат лингвистика (което на мен ми е любимо). Да не говорим че компютърната лингвистика е супер високо платена, тъй като теразработват разни технологии за разпознаване на гласа и т.н.
Куп други възможности има, стига човек да комбинира правилно и иновативно!
Накрая в заключение ще кажа - това да уча филология е най-правилният избор, който някога съм правил и на всеки горещо бих го препоръчал, защото СУ в това отношение определено е - супер.
Много ти благодаря за мнението. Изключително окуражаващо е

Аз също съм попадала многократно в тази ситуация ("даскал ли ще ставаш с тази филология"), но предполагам, че тези хора нямат представа какво е да изпитваш страст към езиците.

Радвам се, когато чета мнения на хора, които осъзнават какво богатство е да знаеш езици, защото когато човек е достатъчно амбициозен и се труди усилено, той ще успее да стигне върха.
Аз започвам да уча Английска филология тази година. Не съм съгласна с мнението "Аз тоя език си го знам, за какво ми е", защото един език непрекъснато се променя и не е възможно някога да го научиш целия. За това съм сигурна, че ще ми е изключително интересно да доразвивам знанията си, не само по езика, но и по другите дисциплини. Също така се интересувам и от Японския език и култура. Понеже съм чувала разни отзиви (не знам до колко са верни) за качеството на втория език в СУ и бих искала да попитам някой запознат с въпроса. Ако желая да уча Японски, къде трябва да се насоча (втори език, ДЕО или някъде другаде)