Дата и час: 16 Яну 2026, 11:10

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Шистов газ
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 03:21 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Тия дни темата доста нашумя, готвят се разни протести и т.н. относно добивът на шистов газ в България, и конкретно за сондажите за находища на шистов газ в Добруджа.

Аз лично не знам какво да мисля, не съм наясно с тия работи около добива и т.н., обаче от всичко, което чета и гледам, съм негативно настроена.
Освен това България е страна бедна на водни ресурси, а и ако наистина рискът за водните ресурси е такъв, то е безумно цялото начинание..
Казват, че се използват тонове вода с 500 не знам си колко си химикала за един сондаж, като след това голяма част от водата се излива по полетата и околностите, само една част се използва отново за сондата. А тази вода не е никак годна за каквото и да е било. Както и че питейната вода можело да бъде замърсена. Местностите, където се добива шистов газ, заприличвали на пустиня, сондите са супер нагъсто и като цяло земите там не може да се използват за нищо друго и т.н.

Ако на някой му е интересно може да изгледа този филм :) http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiF ... e=youtu.be

А какво мислите вие по този въпрос?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Шистов газ
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 15:56 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 11 пъти.
Има един вестник "Строго секретно". Там е обяснено всичко за този "Шистов газ". Аз съм твърдо против. Писнало ми от американски глупости. И сега пак се намесват. То не бяха радари, противоракетни простащини а сега и "шистов газ"! Това ще навреди изключително много на земята! Доказано е че това УБИВА земята. Доказателства: американците, които са подложили на самоунищожение земята си.

Право - редовно - II курс

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 20:09 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Има и доста документални филми по въпроса. Аз лично гледах как в америка си пускат вода от чешмата и я палят с запалка и гори. Като цяло според мен е изключително вредено добиването на шистов газ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 20:43 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Много добра и навременна тема!

Наистина
Osten написа:
... Доказано е че това УБИВА земята...

а заедно с нея и нас.

Бих добавил само, че Добруджа е особено бедна на водни запаси.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 22:26 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Честно казано и на мен темата ми е интересна, но не успях да намеря информация в интернет, която да не е предоставена тенденциозно. Иска ми се просто да прочета нещо неутрално, което да не акцентира само на минусите или ако го показва, да е поне малко по-аргументирано.

Вече избягвам да си създавам мнение за нещо, когато всички сведения за него са поднесени по такъв начин.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 22:32 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
И аз споделям горе-долу виждането на Ники по въпроса. Тази тема беше повдигната още лятото, но ми направи впечатление, че малко хора се осмелиха да говорят по нея - вероятно защото малко хора се чувстваха компетентни да изразят мнение. Аз не бях от тях тогава, не съм и сега.

Но си задавам въпроса - ако наистина добивът на шистов газ беше толкова безопасен, колкото го представят корпорациите, защо тогава толкова упорито и настоятелно, и масово се повдига темата за сериозните рискове от това? В крайна сметка, какво имат да губят хората от безопасното добиване на допълнителни количества енергиен източник?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 23:12 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Ам ти сериозно ли?

Всеки един евтин енергиен източник е заплаха за доставчиците на скъпи ен. източници. Примерно няма да внасяме газ и нефт от Русия. Няма да разчитаме на тецове и вецове и АЕЦ-а...

По същите причини не се налагат масово алт. източници - панели, турбини и прочее... просто големите корпорации имат интерес да купуваме от тях на високи суми.

И според мен шистовия газ е заплаха... само за интересите на някого. А продажни журналя и медии - дал бог...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 23:23 
Постоянно присъствие
Аватар

Ето една справка с достатъчно позовавания:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0% ... 0%B0%D0%B7
Изчитането на всичко изисква време, допълнителни справки и известни познания.

Kristo написа:
... Всеки един евтин енергиен източник е заплаха за доставчиците на скъпи ен. източници. ...

Откъде следва, че този газ ще бъде евтин за потребителя?

С риск да изляза извън темата бих искал да поставя няколко въпроса за размисъл:
+ Какво е количеството на тази енергия - абсолютно и относително?
+ Кому е нужна тя (разбирам, че на пръв поглед въпросът звучи абсурдно)?
+ За какви цели е ще се използва?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 23:28 
очарователен тормозник
Аватар

Ем много просто, Уотсън - ако произвеждаме газ в Добруджа, ще му е по-малка цената, отколкото ако друг го произвежда в кавказ, транспортира го през Черно Море до България, плащайки транспорт, добив, такси и освен това лепне и цена, която ние не можем да договорим да е по-ниска, "като за редовни клиенти". Оскъпяването идва от тва, че сега внасяме газ от чужбина.

Не сте ли се чудили защо Катар И ОАЕ - държави бедни на ВОДА, но с добри залежи, са всъщност БОГАТИ държави?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 23:54 
Постоянно присъствие
Аватар

Kristo написа:
Ем много просто, Уотсън - ...

Не е толкова просто, Бат Петьо (Пандира).
1. Ние ли ще го произвеждаме или чужда компания?
2. Каквато и да е компанията, няма ли да поиска възвръщаемост на инвестициите, каквато е в най-печелившите сектори на икономиката (за справка цената на "вятърната" и "слънчевата" енергия)?
3. Колко ще са "маймуните" на клона? По-малко ли?
4. Колко ще струва възстановяването на съсипаната природа? (Тя не може да се възстанови в обозримо бъдеще, но това не пречи да се наложи данък.)
5. Колко ще струва питейната вода в Добруджа?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 04:20 
очарователен тормозник
Аватар

1.2. - концесия
3- зависи от бананите
4 - коя съсипана природа?
5. - тва се определя от ВиК и цената е единна за цялата страна. И МС я регулира, тъй че монополистът ВиК да не я надуе прекомерно. Що за въпрос, наистина?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 10:14 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Кристо,
ти наистина ли не знаеш, че цената на водата е различна за различните населени места, като е цената на парното? :shock:
А по въпроса за шистовия газ, съм твърдо против! Възстановяването от щетите обикновено е много по-скъпо от самите нанесени щети.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 10:54 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Ако в действителносто всичко се обръща до цена, то може би не е много разумно да правим заключения за полезността на шистовия газ. Имам предвид, че графиката на функцията на цената на горивата е постоянно нарастваща, а пък ние май не знаем и с какви находища разполагаме.

Екологията е важна, при това важността й нараства, но за преавилни решения на проблемите нещата трябва да се гледат по-глобално. Компаниите, които биха го добивали, разбира се, ще бъдат чужди. Това обаче не е задължително лошо. При всяко положение биха се открили доста работни места в регион, който страда от липсата на такива. Съответните компании не биха имали основание за исане за връщане на инвестициите, тъй като подобни инициатива може би няма да се насърчават от държавата чрез предоставянето на такива благоприятни условия и преференции.

Кому е нужна енергията е резонен въпрос. Все пак смятам, че като цяло е необходима на потребителите. Щом се внася енергия под такава форма, значи тя е нужна.

Аз нямам твърда позиция по отношение на шистовия газ, но излагам и тези аргументи, тъй като до момента повечето застъпвате другата теза (освен Кристо нали...). Нямам си и представа, по какъв начин това би повлияло на цената на питейната вода и на околната среда. Склонен съм да мисля все пак, че подобни неща могат да бъдат овладяни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 19:57 
Постоянно присъствие
Аватар

Аз май поставих прекалено много въпроси наведнаж. Идеята ми беше да посоча едновременно няколко проблема, всеки един от които да е достатъчен аргумент срещу добива на шистов газ. Това разводни нещата и беше грешка. Сега ще опитам едно по едно.

Kristo,
Струвами се, че относно цената можем да стигнем до заключение. Щом ще бъде концесия, фирмата ще изплаща на държавата някаква концесионна такса, газът ще бъде неин и тя, естествено търсейки максимална печалба, ще го продава на цената на руския газ или символично по-евтино. Не ми се захваща с по-мрачни сценарии. Да смятам ли, че въпросът за цената е приключен?

ники,
Съгласен съм, че инвестициите и новите работни места са много важни за хората, но ... Какво ще правят тези хора след няколко години, какво ще правят зърнопроизводителите, ако този добив, за момента нека само предположим, увреди за десетки години природата? Няма ли да стане по-лошо за споменатите хора, а и за много други, ако останат без земята си?

"Съответните компании не биха имали основание за ..." Не са нужни специални основания. Компаниите ще искат бързо да си върнат парите, бързо да реализират висока пвчалба за да запазят акционерите, вложителите си. Иначе техните пари ще "изтекат" към други клонове на прмишлеността.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 13:22 
sundancer
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Здравейте! Искам да помоля всички, които имат желание и възможност да дойдат на протеста в София утре- 14 януари от 11 чс. на Попа. За останалите градове часът е същия, сборните пунктове може да намерите тук: http://www.facebook.com/#!/groups/ecobg/ Целта на протеста е да се наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. За сега това е единствения метод и е изключително опасен ! Включете се и в групите във фейсбук, там ще намерите всякаква актуална информация. На сайта www.shalegas-bg.eu има различни плакати и информационни брошури, свалете ги и ги разпространявайте. Всичко зависи от нас, за пореден път управляващите показват абсолютна незаинтересованост по отношение на мнението на хората, които ще бъдат засегнати. Енергийна независимост няма да постигнем чрез унищожаването на цяла Добруджа! Шеврон ще ни продават собствения ни газ, на цени малко по-ниски от пазарните. Къде е независимостта ни тогава? Нека не оставяме съдбата си и тази на децата ни на произвола на управляващите!

http://www.facebook.com/#!/groups/ecobg/

http://shalegas-bg.eu/resheniq-priroden-gaz-neft/

De tantos desejos aflitos...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща