<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
<channel>
	<title>Latest posts from topic “Седмият огън - Ако ви харесва, помогнете на тази книга да...”</title>
	<description>Latest posts from topic “Седмият огън - Ако ви харесва, помогнете на тази книга да...” on “forum.uni-sofia.bg”.</description>
	<link>https://www.forum.su.schools.bg/viewtopic.php?f=128&amp;t=18816</link>
	<atom:link href="https://www.forum.su.schools.bg/generate_feed.php?content=topic_posts&amp;f%5B%5D=128&amp;t=18816" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<lastBuildDate>Tue, 16 Nov 2010 16:12:34 +0200</lastBuildDate>

<item>
			<dc:creator>elindress</dc:creator>
			<pubDate>Tue, 16 Nov 2010 16:12:34 +0200</pubDate>
			<guid>https://www.forum.su.schools.bg/viewtopic.php?f=128&amp;p=833507#p833507</guid>
			<link>https://www.forum.su.schools.bg/viewtopic.php?f=128&amp;p=833507#p833507</link>
			<title>Седмият огън - Ако ви харесва, помогнете на тази книга да...</title>
			<description><![CDATA[Здравейте приятели, <br />
<br />
Ако ви харесва, помогнете на тази книга да стане РЕАЛНОСТ. Изпратих я на едно състезание на издателство Буквите. Ако желаете да я подкрепите, моля посетете този линк <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bukvite.bg/poem.php?docid=82111#" rel="nofollow" target="_blank">http://www.bukvite.bg/poem.php?docid=82111#</a><!-- m --> <br />
Ако спечели, ще бъде издадена.<br />
<br />
Там има резюме на книгата. А тук ще постна и някои цитати от нея, за да можете да прецените дали ви харесва  Ако имате въпроси - питайте. С радост ще отговоря.<br />
<br />
Важно допълнение: В състезанието книгата участва с името ЕЛИР РАЙ  <br />
<br />
Книгата се казва &quot;Седмият огън&quot; и е фентъзи. Гласува се с червения бутон, който е най-долу на страницата и гласуването става през фейсбук профила. <br />
<br />
ОТКЪСИ (на случаен принцип) <br />
<br />
*** <br />
<br />
През нощта дори Седмият огън заспиваше, така че сънищата завладяваха всички кули и стаи на Замъка. <br />
...Бяха необичайно дълбоки. Като магия. <br />
Никой не знае какво точно е сънят и къде отиваш, докато спиш. <br />
Защо забравяш някой сън, а друг си спомняш? <br />
Ала сънеите не забравяха сънищата си. Те живееха два живота. Сънят им често бе по – бурен от реалното съществуване, на земята. <br />
Нито един от тези два живота на Арис би могъл да се нарече скучен. За него това просто бяха различни светове, които той обитаваше... <br />
<br />
*** <br />
<br />
– Ти предпочиташ щастливите приказки? – предположи той. В очите му отново се мерна онзи сънейски отблясък, мистериозното сияние. <br />
– Разбира се! – категорично отвърна тя – А ти да не харесваш тъжните? <br />
– Не обичам приказки. – съобщи той. <br />
– Освен това, никога не ми е допадало принцесата да умира. –обясни тя. <br />
– Тази история е доста реалистична. <br />
– Не ми харесва... <br />
– А какво ти допада в приказките? <br />
– О... Просто обичам хубавите приказки. – сви рамене Елир. <br />
– Например? – продължи да любопитства той. <br />
– Тези, които имат щастлив край... Истинската любов възтържествува… <br />
– „Истинската любов”?... – той я погледна изпитателно – И какво е тя според теб? <br />
– Защо…ме питаш такива неща? –учуди се тя – Истинската любов за мен е... самият живот. – обобщи набързо. Не можеше да се изрази по– ясно. <br />
<br />
*** <br />
<br />
– И как ще ме спреш?.. Аз имам безкрайно време тук... Но за теб не може да се каже същото. – отвърна Арис – Без този амулет бързо ще отслабнеш, особено ако никой не вярва в теб... Сигурно никой не подозира дори, че съществуваш?.. Единствено огърлицата те поддържа жив, нали? Каква е нейната тайна?.. <br />
„Не зная!” – призна съществото. <br />
– Не знаеш? – иронично попита архимагьосникът. <br />
„Никой не ми е споделял защо тя ми дава сили.” <br />
– Жалко. – съобщи монотонно Арис – Исках да ми кажеш това и щях да ти я върна... Но сега доста ме затрудняваш. <br />
„Можеш да си пожелаеш много други неща.” <br />
– Хм. Може би трябва да ми изпълниш три желания, както правят духовете от приказките? <br />
„Само едно.” – възмутено отвърна пазителят. <br />
– Или може би трябва да са пет, тъй като ти си по – силен от всички духове във всички приказки, нали така? – размишляваше сънеът. <br />
„А може би трябва да те запозная с някои мои приятели, които ще те ориентират в избора на единственото ти желание!” – усмихна се духът. <br />
<br />
*** <br />
<br />
– Знаеш ли, обаче, да ти кажа... принципно аз никъде не ходя с черни магьосници… – изтърси тя внезапно и допълни – …Поради три причини… Забравих точно какви бяха. <br />
*** <br />
– Вчера – царица, а днес – пленница… Май не ти върви. – отбеляза Ехида. <br />
– Да! Нещастен след нещастен ден! – съгласи се напълно Астреа. <br />
*** <br />
– Може ли да мина?.. – той я докосна по гърба. Тя цялата подскочи. Не бе усетила никой да се приближава наоколо! Така се шокира, че чак краката ѝ омекнаха. Надникна виновно с едното око изпод качулката си. Срещна лицето на непознат черен магьосник. Наблюдаваше я с остър и проницателен поглед, който бързо и лесно се запомняше. <br />
– По – добре се маскирай като нещо друго. – посъветва я Арис добронамерено. После я информира – Няма черни магьосници – жени. – и незнайно защо се подсмихна. Въпреки това, трудно би могло да се каже, че изглежда дружелюбен. Поведението му беше странно. <br />
Файрината се почувства толкова неудобно, че не можа да отговори нищо. Пък и не бе в природата ѝ да заговаря черни магьосници, докато се намира незаконно в Замъка им. Затова се отдръпна неловко от пътя му. Той влезе в залата, след което затвори вратата. Напълно спокойният му тембър и загадъчният проницателен поглед (характерни за черните магьосници и особено много за сънеите) я накараха първо да притихне, а после да възнегодува остро: <br />
„Хм... Откъде пък е толкова сигурен? Може да съм някой магьосник, който нарочно се е направил да изглежда като жена!” – тя се усмихна широко на откритието си. <br />
<br />
*** <br />
„Не ме компрометирай! – извика листото – ДВОЙКА!” <br />
– Моля? – стресна се тя. <br />
<br />
„Пиша ти двойка! Двойка по обноски!” – отсече то. <br />
– Какво?! От къде на къде? <br />
<br />
„От горе надолу, разбира се! Трябва ли да ти го обяснявам?.. Първо се завърта горната част на двойката... Би станала много грозна, ако е наобратно...” <br />
<br />
*** <br />
– Не. Аз познавам добре ч.м. (черните магьосници). Дори ще ви разкажа за тях. Трябва да ме слушате и да запомняте всяко мое изречение…Предупреждавам ви, че ч.м. са много мълчаливи. – тихо започна да обяснява Ехида – Знаете ли защо? Защото са прекалено заети да наблюдават хората. Не им остава време да говорят. <br />
– Защо ги наблюдават? – почуди се файрината. <br />
– Нямам си на идея. – простичко отвърна вампирката – Това, сигурно е известно единствено на самите тях. <br />
– Ако толкова ги интересува нещо, защо не питат? – отново се обади Елир. <br />
– Не знам. Мистерия… Това е второто, което трябва да знаете за тях; те са мистериозни. <br />
– Според мен само се правят на такива, защото знаят, че изглежда страшно. – отговори Астреа. <br />
– Имаш предвид, че искат да плашат другите хора? – замисли се файрината. <br />
– Може би. – сви рамене самодивата. <br />
– Установено е, – продължи Ехида – че те пробуждат тъмната страна у мнозина. <br />
– Как е установено? – почуди се Елир. <br />
– Не знам. Пише го в наръчника „Защо да избягваме черните магьосници.”. Ще спрете ли да ме прекъсвате? Губя си мисълта!.. Колкото и да е дружелюбен един магьосник, никога не подценявайте неговата натура… Най – страшно е, твърдят, да си навлечеш гнева на черен магьосник. Той може да стои спокойно срещу теб и в същото време да обмисля как да те надвие. Да те счита за враг. Ако не си достоен да му бъдеш враг пък, може напълно да те игнорира. Последното е по – лошо и от първото. Трудно ще узнаеш същността му – тя е добре прикрита, както тялото му в меката черна роба. Никога няма да спори на глас с теб. И никога няма да каже какво иска. А ако каже, може да сте сигурни, че лъже. <br />
– Преувеличаваш. – възкликна Елир. <br />
– Съвсем не. <br />
– Ами ако без да иска каже нещо? – попита Астреа. <br />
– Това никога не се случва на черните магьосници. За малко да забравя, има някои правила при комуникацията с тях. Слушате ли ме внимателно?.. <br />
Първо, не се усмихвайте на черните магьосници, защото ще си помислят, че сте фалшиви и очевидно криете нещо. <br />
Второ – не стойте намусени, защото пък ще решат, че сте недружелюбни и груби, което значи, че криете нещо. <br />
Трето – не говорете прекалено, защото ще ги накарате да подозират, че се опитвате да скриете нещо с празните си приказки. <br />
Четвърто – не мълчете много, защото и те мълчат. Това ще доведе до тежка форма на взаимно мълчание. Само че на тях ще им е комфортно, защото тихо ще ви изследват. Искат да разберат, дали не криете нещо. <br />
Пето – не жестикулирайте нервно. Нервността е явен признак, че таите някакви мисли. Черните магьосници веднага ще се опитат да ги разберат. Няма да можете да ги скриете… <br />
Шесто – не стойте пасивно и стегнато пред ч.м., защото моментално ще си направят извода, че сте притеснен. Твърде вероятно криете нещо! <br />
Седмо – не се шегувайте с черните магьосници. Според тях, това е най – баналният начин, по който човек се държи, когато се опитва да скрие нещо… <br />
Осмо. Ако искате закъснявайте за срещите с черен магьосник, разсейвайте се и се дръжте неестествено. Той няма да ви направи забележка. Но да сте наясно, че тайно ще ви наблюдава, за да разбере какво криете. <br />
Девето. Не вдигайте скандали на ч.м. – едно, че ги дразните и второ – за да сте толкова смели, сигурно имате тайно скрито оръжие… <br />
Десето. Не бъдете агресивни, това показва скрити лоши чувства, които явно са толкова силни, че не успявате да ги укриете като хората. <br />
И, разбира се, не се дръжте безупречно. Няма идеални хора. Подобно поведение показва, че криете същността си…<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
Ето и защо книгата се казва &quot;Седмият огън&quot;. <br />
Седмият огън е основният енергиен източник на империята, където се развива действието. Според легендата, един еднорог пожелал да умре, но тъй като еднорозите са безсмъртни, душата му се превърнала в огън, който имал много силна магическа енергия. По-късно още шест огъня били запалени от него и разпределени в империята... Той се нарича още и Вечния огън, тъй като не може да бъде &quot;изгасен&quot;. <br />
<br />
Това е легендата за Седмия огън, едно от първите неща в книгата. <br />
<br />
*Легенда за Вечния огън* <br />
<br />
Алирия – мястото където небето е прегърнало земята, изсипвайки всички красоти на света. Безкрайни поляни от яркожълт слънчоглед, засенчващи слънцето, се сливат с червени рояци от алени макове. По поляните танцуват самодиви – денем и нощем, и билките под краката им се омачкват. Из цялата земя се разнася чудният им аромат. Самодивите танцуват толкова бързо, че под краката им често пламва огън, а образите им се сливат със светлината. Пеперудите понякога ги бъркат с цветя и, когато заспят, по тях накацват множество пъстроцветни пеперуди, които като було политват нагоре щом самодивата се събуди. <br />
Въпреки цялата тази красота събрана там, хората били недоволни. В пределите на Алирийската земя се сеели раздор и мъка, защото всеки мислел само за себе си. И един ден, когато луната осветила гората с онова тайнствено – мистериозно сияние, типично за нея, храстите се размърдали хаотично. В тях се появила една толкова черна фигура, че никой никога не бил виждал подобно нещо: Еднорог. Черен еднорог. <br />
Душите на еднорозите са чисти като тяхната бяла и нежна окраска. Те се опитват да заличат злобата в света, но понякога дори тяхната почти безкрайно добра душа е безсилна да побере всичката омраза от хората и да я изтрие от лицето на земята. <br />
Еднорогът погледнал нагоре. Сълзите му се смесили с капките на нощния дъжд, който бавно се сипел – сякаш и той се опитвал да разтвори мъката. Но въпреки топлия дъжд, еднорогът чувствал голяма студенина в сърцето си. Изведнъж той се строполил на земята. Още не било изстинало тялото му, когато някаква сянка, подобна на мъгла се надигнала от него. Това била душата му. Топлината ѝ била изстинала от студенината на света. Тази душа трябвало да изгори мъката, а изгорила самата себе си. Но пламъкът ѝ продължил да живее и тя се превърнала в Седмия огън. Не изгубила мощта си. И неподходящи същества започнали да се възползват от нея. Те така и не разбрали, че енергията, дадена на еднорозите, принадлежи само и единствено на тях. Само достатъчно чисти създания трябвало да я управляват... А най – лошото било, че тази сила била вечна.]]></description>
		</item>

</channel>
</rss>